Ga naar de inhoud

Opzet van het T-BIDE onderzoek

Waarom doen wij dit onderzoek?

Ongeveer 1 op de 3 patiënten met een bipolaire depressie herstelt niet of niet genoeg van hun depressie nadat ze in ieder geval twee behandelingen uitgeprobeerd hebben. Daarnaast verhoogt de kans op het aantal bijwerkingen met elke (medicatie) behandeling die uitgeprobeerd wordt en verkleint de kans op herstel. Dus er is vraag naar een nieuwe behandeling. Repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS) is een behandeling die in unipolaire depressie (“gewone” depressie) al veel onderzocht is en bewezen werkzaam is voor een deel van deze patiënten.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

U krijgt 5 dagen per week, voor 5 weken lang een rTMS behandeling (in totaal 25 sessies). U komt 2x vóór deze 5 weken behandeling langs voor metingen en 4, 12 en 21 weken ná de behandeling. Tijdens deze metingen worden vragenlijsten afgenomen die onder andere uw depressieve klachten meten. Er zullen twee groepen onderzocht worden, een groep met echte (actieve) rTMS en een groep met niet echte (placebo) rTMS. Zowel u als de onderzoeker weten niet in welke groep u zit. Het is voor de placebo-groep mogelijk om 3 maanden na de laatste behandelsessie te starten met actieve rTMS. Zodat iedereen kans heeft op de actieve behandeling.

Wie zoeken we hiervoor?

U kunt mee doen aan ons onderzoek als u:
– Gediagnosticeerd bent met Bipolaire stoornis type I of type II
– 18 jaar en ouder bent
– Op dit moment een depressie ervaart
– 2 of meerdere medicaties (pillen) hebt geprobeerd hier tegen (als u al een stemmingsstabilisator slikt, dan telt deze al als 1)
– Nog nooit rTMS heeft gekregen

Overige, meer gedetailleerde criteria zullen we tijdens de screening (de eerste afspraak) uitvragen. Mocht u nu al twijfels of vragen hebben over deze criteria, mail dan gerust naar tbide@amsterdamumc.nl.